Zmarta lån

Idén föddes som en parodi på kryptovaluta vid tiden för lanseringen 2013, Dogecoin var en flopp under lång tid. Sedan, 2021, blev det väldigt populärt. Vad har dess försvarare lärt sig?

Två av deras vänner som var i ett chattrum skapade Dogecoin som ett försök att göra narr av. Namnet härrörde från en populär bild av en lekfull hund, myntet var avsett att håna den snåriga kryptovalutan på den tiden och många av dem tog inte fart. Skämtet fungerade, men det skapade en hel gemenskap av fans som höll det igång i många år, till en jämförelsevis låg kostnad.

Sedan, 2021. En ökning av detaljhandelsmarknaden samt kryptoinvesteringar som delvis utlöstes av tristess, och även introduktionen till stimulansbetalningar, förde många tillbaka till Doge.

I januari. Den första myntbiten var värderad till $0,0054. I maj steg värdet på dess mynt till över $0,74. (När detta skrivs svävade priset mellan $0,40 och ett uppskattat börsvärde på $49,9 miljarder.)

För de nya Dogecoin-innehavarna som vill tjäna lite pengar har det varit en upplevelse. För dem som köpte valutan vid en tidpunkt då den i princip var värdelös, kanske som ett sedan länge bortglömt skämt, har upplevelsen varit betydligt mer bisarr. Här är några av deras berättelser och vad de har lärt sig av sina erfarenheter (hittills).

Dogecoin, journey to success

Richard Lenz, en 31-årig projektledare på ett företag för borttagning av farligt avfall i North Ridgeville, Ohio, köpte Dogecoin i mars 2014 efter en subreddit på NASCAR-fans gick samman för att stödja föraren Josh Wise med kryptovaluta. (Mr. Wise tävlade i det doge-inpackade fordonet.)

”Inom ett år var jag klar”, sa mannen. ”Det här var bokstavligen bara ett skämt.”

För några månader sedan började herr Lenz se rubriker angående priset på Dogecoin, som var skyhöga. Han började känna sig nervös. Han insåg att han hade sparat sina Bitcoins på en gammal dators hårddisk, men han visste inte var enheten var.

”Jag började leta efter det för en månad, två månader sedan, och kunde inte hitta det”, sa mannen till mig. På något ställe hade han Dogecoin till ett värde av 10 000 och sedan 40 000 $. ”Min pappa var lite upprörd”, sa han till mig, hans ilska förstärktes när priset ökade.

Monsieur. Lenz resignerade med det faktum att hans pengar var borta. ”Om Gud ville att jag skulle ha pengarna, skulle jag ha haft pengarna”, sa mannen. Sedan, den 7 maj, dagen innan Elon Musk skulle vara värd för ”Saturday Night Live”, upptäckte Musk färden och bestämde sig för att sälja sina mynt direkt, till ett pris av 70 000 $. (Efter ”S.N.L.”, där Elon Musk var gäst i programmet, och där. Musk skämtade om valutan, rasade värdet.)

Mr. Lenz gav en del av kontanterna till sina föräldrar och planerar att använda dem för att betala för sin systers bröllop. Hur är det med resten? ”Jag skojar inte när jag säger att jag YOLOed det,” förklarade han om aktierna i bill Ackmans hedgefond SPAC, Pershing Square Tontine Holdings.

En ”må bra” kryptogemenskap

När pandemin svepte igenom förblev Vickie Richards, en professionell inom logistik och sjöfart i åldern 58 från Pennsylvanias Lehigh Valley, upptagen och anställd. En ideell organisation hon driver som hjälper små polisavdelningar med att skaffa nödvändig utbildning och K-9-enheter behövde dock hjälp.

Hon började leta efter innovativa metoder för att samla in pengar och blev påmind om den gången hon hade blivit kontaktad många år tidigare för att gå med i ett Bitcoin-marknadsföringsföretag på flera nivåer. Hon slutade hitta sig själv på Reddit och studerade kryptovalutor. Dogecoin lät tilltalande för henne.

”Det var otroligt billigt,” sa Richards. ”Ännu mer började jag titta på hur människor interagerade med varandra.” I subreddits som fokuserade på Bitcoin och Ethereum observerade hon att ”det fanns för mycket negativitet.” Doge var, som hon förklarade, ”är mer av en gemenskap av må-bra-typ.”

Mynten hon köpte köptes för $0,04 och investerade sina personliga pengar som hon hade avsatt för donationer till sin ideella organisation. Hon har fortsatt att köpa i mindre omgångar och bär för närvarande runt 35 000 mynt.

”Jag kommer att hålla på det ett bra tag”, tillade hon. ”Jag skulle vilja se den om ett år.”

Tidvattnet har vänt

Heath Durrett, en 35-åring från den östra delen av Oklahoma. Han är anställd för att utföra röntgenstrålar av oljesvetsar i rörledningar, i jakt på brister. Dogecoin för honom har också fungerat som en investering, såväl som en möjlighet att väcka konversation. ”Pengar är alltid kul att prata om”, sa mannen. deklarerade.

Han köpte valutan under den tid den handlades för 0,05 USD och handlar regelbundet med aktier på Robinhood, vilket är anledningen till att han är van vid prisfluktuationerna. ”Jag riskerar aldrig det jag inte har råd att förlora”, sa mannen.

Även om Dogecoin kan anses vara löjligt så som Mr. Durrett hävdade inte är en anledning att tro att det är värdelöst. ”Förstå mig inte fel, att försöka övertyga någon att använda amerikanska dollar för att köpa något som inte är värt någonting – men om de gör det kommer det att vara värt något – slutar inte alltid överens”, sa mannen.

Han har påverkats av några av teorierna eller åtminstone memen som omger Dogecoin. ”Länge har jag varit arg på de människor som manipulerar marknaden till deras fördel”, förklarade mannen. ”Vi har låtit marknaden bestämma hur vår värld fungerar under lång tid. I nuet skulle jag vilja tro att marknaden har skiftat mer i riktning mot allmänheten.”

”Vi ska till månen”

Erik van der Zanden, som är trettio år och arbetar på studentavdelningen för Leiden University i Haag, är aktiv på Dogecoin-subreddit. Han delar inspirerande memes och slåss i en het debatt med användare av ”pappershänder”, ofta kallade ”pappershänder” på grund av deras vägran att hålla.

”Först och främst ska vi till månen”, sa han i en sång som är vanlig bland Doge-investerare. ”Vi motiverar varandra hela tiden. Vi närmar oss 1 $. Vi sätter våra mål högre och når 10 $.”

Om Dogecoin når $30, sa han att han kommer att tjäna en miljon dollar. Det Dogecoin-liknande förtroende han har kommer, säger han från kraften i dess gemenskap.

”Reddit är hemmabasen för Dogecoin, och vi har för närvarande cirka 1,7 miljoner ”subshibers”, sa grundaren. (Namnet är en referens till Dogecoins maskot, en shiba Inu.) ”Detta växer varje dag med tiotusentals nya medlemmar, och så länge som denna gemenskap fortsätter att växa är jag övertygad om att vi kommer att nå måne.”

”I Crypto får vi vara galningar”

Jade T. Hunter-Kettner tillskriver sin fascination för Dogecoin till hennes långa existens online. ”Jag såg internet födas”, förklarade hon när hon beskrev sin erfarenhet av att använda uppringda anslagstavlor i början av 1980-talet. ”Det här är nästa permutation av det.”

Idag är hon Ms. Hunter-Kettner är gift och medelålders med två vuxna barn i Fort Collins, Colo. I Fort Collins driver hon sitt eget företag: ett industriellt oförstörande testföretag. Dogecoin är en påminnelse om hennes yngre dagar. ”Jag gillar att säga att vi befinner oss i 300-baudmodemets dagar och lägger telefonen över luren för att få sändningen,” sa hon till mig.

Hon började köpa kryptovaluta under det senaste året. (”Jag har kämpat för att övertyga mina 20 och 18-åriga barn att komma ombord,” sa hon.) En av de största dragplåstren är känslan av att vara med i en kulturell rörelse. Att tjäna pengar är trevligt men hon förlitar sig inte på det.

Hennes investeringar som hon köpte från GameStop utöver AMC inom ”meme stock” frenesi De har en speciell betydelse för henne också. ”Efter att ha känt mig så deprimerad känslomässigt efter den tidigare administrationen, hur pandemin inte åtgärdades på rätt sätt, kom jag in med diagnosen en hjärntumör och jag är nu blind? Är det en lögn?” Samhället runt Doge Hon sa att Dogesamhället ”är en oas från helvetet.” I kryptovärlden förklarade hon att ”vi kan bli galningar.”

”Pengar är i princip falska”

”Jag är inte en av de anarkistiska kryptomänniskorna”, säger Aaron McCray, en multimediadesigner för ett stort företag inom finanssektorn som är baserat i Detroit. ”Men jag tror att en av anledningarna till att jag kom in i det är att jag insåg att pengar i princip är falska och består av ingenting.”

Han. McCray hävdar inte expertis inom finans, men faktum är att han var en onlinespelare som tävlade. ”Du spelar dina odds och du väger din risk,” sa McCray.

Dogecoins verksamhetsstil skiljer den från andra investeringar i kryptovaluta, förklarade han. Det är mer riskabelt och kan fylla luckan som poker DraftKings och PredictIt (som användes för att satsa på valresultaten) tidigare gjorde.

Han säger att hans Dogecoin-innehav har vuxit i värde nyligen. Men detsamma gäller för hans andra kryptovalutainnehav. Nyligen sa investeraren, ”det överträffar verkligen vad jag tjänar i inkomst.”

Han har sålt en del av sina Dogecoin och har ett försäljningsställe för att köpa en annan bit. Han planerar att behålla ungefär hälften av det belopp han äger.

”Jag tror att det har lite av en framtid,” sa Mr. McCray. ”Doge är inte något som de flesta människor kommer in på för innebörden bakom det,” sa McCray. Han är fortfarande nyfiken på vad som händer. Om Dogecoin tankar, ingen stor sak. Dogecoin skulle hellre vara en del av det snarare än inte.