Zmarta lån

Vid köp av exempelvis en bil, en båt eller en motorcykel så kan affären handla om större summor än vad man kanske har hopsparade. Vid dessa tillfällen är det inte ovanligt att man tar lån och i stort så gäller likartade regler som när man förvärvar en lägenhet eller villa. Likartade regler i den meningen att den bil, båt eller motorcykel som man förvärvar är själva lånets säkerhet, det vill säga att långivaren kan kräva in fordonet om man som låntagare inte står för de räntor och avbetalningar som man förbundit sig att göra. Dock finns det vissa skillnader som man som låntagare bör vara uppmärksam på, både vad gäller köpet som sådant och vilka regler som gäller med till exempel handpenning.

Hitta lån till din handpenning

Viktigt att tänka på

De första fordonen man förvärvar är inte sällan begagnade bilar eller motorcyklar som man antingen har sparat ihop till eller lånar till från närstående. När man sedan vill byta upp sig och större summor kommer in i bilden kanske man redan har gjort större affärer, till exempel köpt bostadsrätt eller hus. Det är därför lätt att tro att det gäller samma regler när man lånar till ett fordon och i stora drag är det så, med vissa skillnader. En viktig skillnad är att en bil i regel tappar i värde ju längre man äger den, till skillnad från bostäder som har en tendens att bli värdefullare med åren. Därför kan det bli så att även om bilen eller båten tas som säkerhet för lånet så kan det bli mer kostsamt vad gäller amorteringar eftersom lånekostnaden tämligen omgående blir mera värd än det som du skulle kunna få ut för fordonet om du sålde det. För någon som byter bil vart tredje år kan detta bli kostsamt i längden, därför kan det vara smart att investera i en handpenning eller kontantinsats tidigt för att på det viset få ner amorteringskostnaderna.

Lån till bil och fordon

Det finns flera sorters lån att använda sig av när man ska köpa ett fordon, speciellt en bil. Oavsett om man ska köpa en ny eller en begagnad bil så kan man välja mellan flera alternativ.

  • Billån – Ett lån med bilen som säkerhet där man betalar 20% i handpenning
  • Privatlån – Lån utan bilen som säkerhet där det inte krävs någon handpenning
  • Snabblån – Ett litet lån utan säkerhet med låga krav men mycket högre ränta

Billån
Ett billån ansöker man om hos en bank och där vill banken veta vilken bil man ska köpa, hur gammal den är med mera. Banken kräver en handpenning på minst 20% för att skulden direkt ska bli lägre än bilens värde. Detta ifall banken tvingas ta tillbaka bilen om du inte klarar att betala av ditt lån. Fördelen med billån är att du får en låg ränta.

Privatlån
Privatlån är ett lån där det inte krävs någon säkerhet men räntan blir däremot något högre, oftast bara ett par procent. Fördelen med privatlån är att du inte behöver erlägga någon handpenning och att du inte ens behöver motivera lånet, du behöver bara ansöka om ett privatlån direkt på nätet.

Snabblån
Snabblån ska endast tillämpas om man snabbt behöver en mindre summa pengar till en billig bil, som man betalar av på ett par månader. Det behövs ingen säkerhet eller handpenning för ett snabblån men räntan är skyhög i förhållande till privatlån och billån.

Handpenning vid privatköp av fordon

Det finns fördelar med att köpa bil eller motorcykel av en handlare, garanti gäller och man bemöts av ett proffs. Det finns även fördelar med att köpa fordon privat, man kommer i kontakt med någon som känner bilen eller båten och i regel blir kostnaderna lägre, i alla fall vad gäller själva köpeskillingen.

När man köper ett fordon privat är det inte alltid så att man lägger eller ens behöver lägga en handpenning, kanske för att man har pengarna till hands och att det finns förtroende mellan köpare och säljare. Dock kan det bli så att handpenning kan komma på tal. Kanske finns båten eller bilen på annan ort och säljaren vill försäkra sig om att den tänkte köparen inte drar sig ur när det börjar bli dags för affären. Kanske vill köparen försäkra sig om att motorcykeln eller bilen hålls kvar till köpet blivit av och betalar därför in summan man kommit överens om, så att säljaren inte frestas och faller för ett annat bud under tiden.

Om man kommer överens om handpenning så är det viktigt att man har skriftligt på det, så att inte missförstånd eller andra tråkigheter ställer till affären.

Handpenning för motorcykel

När man ska köpa motorcykel finns det en del saker som man ska tänka på i samband både med köp och med eventuella lån. Dels gäller samma principer som med alla fordon, att de i regel tappar i värde jämfört med till exempel bostäder, dessutom sker detta tapp tämligen omgående. Vad gäller handpenning så skiljer motorcyklar ut sig även här. Där bostäder oftast har en handpenning på 10, i skrivande stund kanske 15 % så ligger motorcyklars handpenning i regel på 20 %, detta gäller alltså privatpersoner.