Zmarta lån

När det gäller de stora köpen man gör i livet, såsom husköp, bilbyten eller båtaffärer så är det många detaljer som man bör ta hänsyn till om man inte vill ha komplicerad ekonomi framöver. Om man tänker steget före så minskar risken för missförstånd och komplikationer och genom att hålla kolla på en del detaljer så får man mycket så att säga på köpet och man sparar både tid och energi.

Ju bättre förberedd man är, desto smidigare går affären och du slipper stanna upp och tänka efter hela tiden.

Använd inte smslån till handpenning
Smslån är främst avsett för oförutsedda utgifter, inte för att investera eller finansiera dyrare saker. Om du använder smslån till en handpenning så blir lånet väldigt dyrt, framför allt med långa löptider. Ansök om något av de lån som vi listar här på Handpenning.nu för att få det förmånligaste lånet till din handpenning. Besök www.smslån.nu om du vill läsa mer om smslån och se vilka långivare du bör undvika till en handpenning.

Datum för handpenningen
Idag, när det blir vanligare och vanligare att man tar lån även till handpenningen så innebär det att man inte kan få fram den summan lika snabbt som om man redan hade tillgång till dessa medel, exempelvis genom sparande. För att inte missförstånd ska uppstå, eller att säljaren använder den ännu inte betalda handpenning som ursäkt för att dra sig ur affären så bör man sätta ut ett datum i köpekontraktet när handpenningen ska vara betald. På detta vis undviks risker för eventuella avtalsbrott och alla inblandade vet när transaktionerna ska vara genomförda.

Deponering av handpenningen
Det är inte ovanligt att det finns villkor i ett köpekontrakt, exempelvis att ett hus eller bostadsrätt ska inspekteras och besiktigas för att kontraktet ska betraktas som giltigt. Vid tillfällen som dessa är ofta handpenningen deponerad hos mäklaren, detta som säkerhet, inte minst för köparen ifall besiktningen visar på detaljer som ger rätt att dra sig ur affären.

Handpenningen direkt till säljaren
Om inte köpekontraktet uttryckligen säger annorlunda så ska handpenningen betalas direkt till den som säljer huset, bostadsrätten eller fordonet.

Var inte rädd för att ställa frågor
Bland de vanligaste frågorna som både säljare och köpare har i samband med en större affär som till exempel en fastighet eller ett fordon, hör de som rör handpenning och hur den ska betalas. Ta god tid och gå igenom kontraktet noga och se till att du känner dig säker med alla delarna och villkoren och, framför allt, var inte rädd för att ställa frågor. Alla inblandade har anledning att allt är klart och utrett innan kontraktet skrivs på.

Förbered det ekonomiska
I synnerhet de finansiella delarna kan man inte bli för noggrann med. Om du tagit lån för affären, se till att alla detaljer är klara mellan dig och din bank. Det finns inga dumma frågor vid sådana tillfällen, red ut allt tills du känner dig säker.

Läs på om det som affären gäller
Om du ska förvärva en fastighet, läs in även de inte direkt iögonfallande detaljerna. Om huset är i bra skick, tänk på vad husets ålder kan innebära om några år, exempelvis naturligt slitage kan innebära utgifter, utgifter som inte säljaren ska bli ansvarig för.

Om handpenning är lagd och du nekas lån
De flesta affärer flyter smidigt men det kan bli så att det uppstår situationer där saker inte går som man hoppades. En sådan kan vara att man har lagt handpenning och bestämt sig för ett köp men sedan blir nekad lån av banken, något som givetvis ger upphov till oro för dels en förlorad affär liksom för förlorad handpenning. I regel är handpenningen förlorad i ett sådant här läge om det inte finns avtal som säger annat. Däremot finns det fler möjligheter till lån så ge inte upp, det finns fler aktörer på marknaden än någonsin. Om din ekonomi håller för det, gå till en annan bank.