Zmarta lån

Oavsett om man ska genomföra ett husköp, byta till ny bil eller skaffa båt till sommaren så är det bra att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter, i synnerhet om det innebär att man behöver ta lån. Ska man lägga handpenning på en ny bil hos en återförsäljare eller lägga en kontantinsats på en bostadsrätt så bör man se över vilka lagar och regler som gäller. Det behöver inte ens komma till en konflikt mellan säljare och köpare eller mellan låntagare eller långivare för att det ska kunna bli missförstånd som i bästa fall skapar förvecklingar eller i värsta fall onödiga utgifter eller till och med rättsliga processer för att man inte haft koll på vad som gäller rent lagmässigt. Därför finns här nedan lite upplysningar, tips och råd om vad du bör tänka på när det gäller handpenning.


Jag vill köpa en båt privat och lägger handpenning på den obesedd, om jag ångrar mig när jag sett den, har jag då rätt att kräva tillbaka handpenningen?

Anledningen till att handpenning finns är för att säljaren ska kunna ha en säkerhet om just en sådan här situation skulle uppstå, det vill säga att du som köpare bryter ett avtal. Detta är reglerat i avtalslagen. Skulle det dock vara så att båten skulle vara i ett helt annat skick än vad säljaren hävdat, eller om andra omständigheter skulle dyka upp så kan dock avtalet för handpenningen upphävas och du kan få tillbaka dina pengar. Om det skulle vara några svårigheter eller konflikter så är det alltid bästa att kontakta en jurist.


Jag har lagt handpenning på en bil som en avlägsen bekant säljer, nu börjar jag misstänka att bilen kan vara stulen. Hur går jag tillväga? Jag vill inte ha med sådant att göra. Kan jag få handpenningen tillbaka?

Enligt avtalslagen så är handpenning till för att säljaren ska ha en säkerhet ifall köparen drar sig ur, kanske har andra potentiella köpare fått avvisas för att ett avtal ingåtts och då står säljaren där med en osåld bil och bortkastad tid. Dock säger avtalslagen att ett handpenningsavtal kan upphävas om det visar sig att det funnits omständigheter som säljaren inte känt till eller att fakta tillkommit sedan avtalet ingicks. Om bilen skulle vara stulen så är det i högsta grad skäl nog för att du ska kunna få dina pengar tillbaka. Detta måste dock bevisas och om man tror att ett brott är begånget så bör man anmäla detta till polis.


Jag har dragit mig ur ett köp, nu hotar motparten med att anmäla mig och ta det hela till domstol. Han säger att bilen jag inte ville köpa har blivit stående till följd av att jag drog mig ur och är nu i sämre skick. Vad kan bli påföljden om jag döms för avtalsbrott?

Avtalslagen säger att din motpart, det vill säga den som drabbats av avtalsbrottet, ska försätta han eller henne i den ekonomiska situation som skulle varit om avtalet inte brutits. Det vill säga, om du har betalat en handpenning så får vederbörande behålla denna. Vill din motpart ha skadestånd av dig så måste han eller hon meddela dig detta i vad som kallas skälig tid, om ej detta sker så minskar rätten till skadestånd. Att avgöra detta kräver juridisk hjälp, något som kan bli kostsamt varför att gör upp i godo är att rekommendera.

Skadeståndets storlek baseras på den skada som åsamkats din motpart sedan avtalet bröts, om motparten bidragit till att denna skada blivit större så ska är du inte ersättningsskyldig för dessa skador. Ett exempel kan vara om säljaren av bilen misskött sin bil efter att du drog dig ur, då är det följaktligen inte ditt fel att den är mer svårsäljbar nu och du kan rimligen inte vara ersättningsskyldig för detta.