Zmarta lån

pruta på bolånet hos bankerna

Det stående tipset för dig som vill spara pengar på ditt bolån, oavsett om det handlar om nyteckning eller omläggning, är att pruta. Med bankernas stora marginaler för utlåningen finns en betydande prutmån (enligt uppgift tjänar bankerna mer pengar än någonsin på bolånen) och att förhandla är något du definitivt ska göra.

Det är emellertid en inte helt enkel uppgift att identifiera den bank som kan vara som mest generös överlag. Dessutom avgörs ju ditt förhandlingsutrymme av ett antal faktorer, där bland annat din löpande betalningsförmåga och din kredithistorik samt egenskaper i själva fastigheten spelar in.

Använd snitträntorna som ledning

Ett tips för att få rätt ”ingång” när du ska ansöka om nytt bolån eller lägga om ett befintligt är att jämföra listräntor med snitträntor. Idén är att du hos banker som presenterar snitträntor som ligger långt under listpriserna kan ha mer utrymme att pruta.

Vi kan ta två exempel:

  • Bank A erbjuder i juni 2016 ett listpris på 1.95% för rörlig ränta (tre månader) och snitträntan för samma lånetyp för nya bolånekunder ligger på 1.65% (maj).
  • Bank B erbjuder listpriset 2.00% och snitträntan för maj var 1.55%.

Det är enkelt att se att Bank B har ett större gap mellan listpris och snittränta. Det bör enligt huvudregeln innebära att du har större möjligheter att pruta på räntan hos denna bank.

Jämför boräntor ofta

Den bank som presenterar de lägsta snitträntorna en viss månad behöver inte alls befinna sig i toppen månaden därpå. Olika faktorer i omvärlden, av vilka ökade/minskade kostnader för kapitalanskaffning förmodligen är den viktigaste, kan göra att de räntor som erbjuds kunderna skiljer sig mellan månader. På så vis kan man säga att snitträntor är färskvara och du bör inte gå på uppgifter som är mer än en månad gamla om du vill maximera dina chanser att få bästa möjliga ränta på ditt bolån.