Zmarta lån

spartips-handpenning

Med de skenande bostadspriserna (dock verkar prisutvecklingen ha bromsats upp något) kan det ta ett tag att spara ihop till handpenningen även för mindre bostäder på mindre orter. Det viktigaste tipset när det gäller att spara till handpenningen är att börja spara så snart det bara går. Ju tidigare, desto bättre är grundregeln. För dig som redan vet det, och vill ha lite mer konkreta tips på hur grundplåten till den första bostaden kan växa lite snabbare, presenterar vi nedan 9 tips för snabbare sparande.

9 tips för ditt sparande

Några av tipsen du finner nedan är ytterst enkla att följa och möjligheten att du redan applicerar något eller några av dem i din privatekonomi är stor. Andra kanske inte är lika omedelbart tillgängliga för dig. Använd de tips du utan större besvär kan föra in i din privatekonomi.

1. Ställ bilen
Om du har egen bil vet du att det finns en rad kostnader du inte kan påverka. Kostnaden för drivmedel kan du emellertid styra helt själv. Genom att ställa bilen bara någon dag i veckan eller mer kan du över tid spara mycket pengar.

2. Skippa lunchen ute
Skippar du en lunch ute per vecka under ett år sparar du upp emot 5000 kr. Är ni två som bidrar sparar hushållet upp emot 10 000 kr.

3. Storhandla och använd rabattkuponger
Det går att spara mycket pengar på att inte småhandla och att utnyttja så många rabatter det bara är möjligt. Stormarknader och så kallade lågpriskedjor bör vara de enda matbutikerna du besöker om du vill spara pengar.

4. Skippa abonnemangen
Spotify, prenumerationer på tidningar och appar, morgontidningen, allsköns TV-abonnemang. Sammantaget kostar abonnemang och prenumerationer mycket pengar varje månad. Se vilka du verkligen nyttjar till fullo och vilka du lika gärna kan avsluta.

5. Inför köpstopp
Ett köpstopp under en viss tid ger automatiskt mer i plånboken, förutsatt att du inte ”tar igen” inköpen när köpstoppet är till ända.

6. Granska kontoutdragen
Hur ofta är det du verkligen granskar dina kontoutdrag ordentligt? Om du gör det med stora förstoringsglaset kan du eventuellt hitta autogiron som kanske inte är helt nödvändiga. Extra försäkringar, betalningar till välgörande ändamål, med mera, är exempel på utgifter du kan fundera på om du vill/behöver ha kvar.

7. Använd appar för att följa upp budget och sparande
Det tog ett par år, men numera finns utmärkta appar för privatekonomi som låter dig följa upp budgetar och sparande. Efter att du har kopplat apparna till dina konton kan du planera både utgifter och sparande på ett mycket smidigt (och faktiskt ganska roligt) sätt.

8. Säg upp kreditkorten
Även om du inte använder ditt kreditkort främst för just möjligheten att handla på kredit kostar kortet en del i årsavgift. Risken med kreditkort är också att du köper saker mer spontant utan att tänka efter före.

9. Skaffa konto på Blocket och Tradera
För att komma igång snabbt med att få grundplåten att växa kan du göra en räd hemma och plocka fram allt du inte behöver och sedan lägga upp sakerna till försäljning på Blocket och/eller Tradera.

Komplettera eventuellt med lån

Om du inte riktigt har tillräckligt med sparade medel för handpenningen och kontantinsatsen när du hittar drömboendet, kan det finnas skäl att fundera på att ta ett privatlån för att täcka upp mellanskillnaden. Med dagens låga ränteläge kan du som har en åtminstone relativt stabil ekonomi få mycket fördelaktiga villkor. Lägsta möjliga räntan på ett privatlån är i augusti 2016 omkring 2%. Innan du börjar fundera på att låna och börjar jämföra privatlån bör du dock lägga upp en budget där du tar höjd för amortering och ränta på privatlånet.