Zmarta lån

tips-bostadskop

Vi är mitt inne i stora husvisningssäsongen. Under semestrarna är antalet objekt ute till försäljning mycket få, men så fort vi kommer in i mitten av augusti blir säljarna aktiva och det råder högsäsong för mäklarna. Går du i husdrömmar eller behöver du byta bostad? Här är några tips för dig som ger dig ut på bostadsmarknaden i augusti-september.

Skaffa lånelöfte

Lånelöftet är det första du ska ordna med om du vill ge dig ut på visningar i syfte att köpa en ny bostad. Med ett lånelöfte i handen vet du för det första själv vad du har råd med och kan därmed rikta in dig på objekt som du har möjlighet att köpa. Dessutom ger lånelöftet en tydlighet gentemot mäklaren i en budgivning. Som en tredje fördel kan du enkelt göra om löftet till ett låneavtal om du får tag på drömbostaden.

Gå på många visningar

Att gå på visningar är ett sätt att dels få en bild av vad det är man söker i en bostad (det är inte alltid man har den bilden klar för sig), dels få en överblick av utbudet. Precis som du säkerligen skulle provköra ett antal modeller innan du slår till på en ny bil eller jämföra en lång rad datorer innan köp ska du vara ytterst noga med att undersöka och förstå marknaden för den typ av bostad du är ute efter.

Gör hemläxan kring föreningen och området

När du tittar på en villa, ett radhus eller en bostadsrätt är det viktigt att du inte bara undersöker själva bostaden. Lika viktigt är att du är noga med att undersöka föreningens ekonomi och framtidsplaner (för bostadsrätter), hur området ser ut och om du kan trivas där samt vad som eventuellt är på gång inom kommunens markplanering i närliggande områden. Se till att få en helhetsbild kring objektet.

Köp en bostad – inte ett investeringsobjekt

Med i princip ständigt ökande bostadspriser i över ett decennium har bostadsmarknaden varit en plats för spekulation. Detta verkar på väg att vända. Den långsiktiga trenden är fortfarande upp och köper du en bostad idag kan den mycket väl betinga ett högre försäljningsvärde nästa år, men det är samtidigt långt ifrån säkert. Det är svårt att sia om bostadsmarknaden ens några månader framåt i tiden så att köpa en bostad för att spekulera kan vi inte rekommendera.

Gör en egen besiktning

Om du kommer så långt att du vinner budgivningen för den bostad du verkligen vill ha, är det ytterst viktigt att du gör en egen besiktning av bostaden. Att köpa ett hus eller en bostadsrätt är en stor affär – förmodligen den största du gör i livet – och då är det väl investerade pengar att göra en besiktning för att se att allt är som det ska. Viktigt att komma ihåg är att budgivningen inte är bindande. Det är först när du skriver på köpeavtalet som du blir bunden. Upptäcks fel vid besiktningen kan du frånträda dig rollen som köpare utan att drabbas av några konsekvenser.