Zmarta lån

privatlan-handpenning

Snaran dras åt kring nya bostadsköpare. Sedan tidigare finns reglerna om 15% kontantinsats och de flesta banker har också på frivillig basis försvårat lite ytterligare genom att godkänna en belåningsgrad på maximalt 75% av bostadens värde. Sedan den 1 juni i år gäller också tvångsamortering för den del av bolånet som överstiger 50% av marknadsvärdet.

Denna samling regler och frivilliga åtaganden syftar till att bromsa prisutvecklingen och förhindra att hushållens skulder skenar. Samtidigt innebär de att många bostadsköpare måste ansöka om blancolån för att ha möjlighet att betala handpenning och kontantinsats samt eventuellt det belopp som skiljer mellan 75% och 85% belåningsgrad. De ständigt ökande bopriserna och de nya regleringarna gör alltså att det blir mer fokus på privatlån.

Blancolån – billigt eller dyrt?

Ett blancolån, som är ett lån utan säkerhet, kan aldrig bli lika ”billigt” som ett bolån. För bolånet har långivaren själva bostaden, tomten eller bostadsrätten som säkerhet och denna pant kan tas i anspråk om betalning inte sker från låntagarens sida. Samtidigt behöver ett blancolån inte göra större hål i plånboken. De låga räntenivåerna gör automatiskt att det idag är billigare än någonsin att låna och den som har en god ekonomi med en hög kreditvärdighet och en god betalningsförmåga kan få mycket fördelaktiga låneerbjudanden.

Mellan tummen och pekfingret kan vi säga att spannet mellan lägsta respektive högsta räntesats för ett privatlån idag ligger på 3,5 – 30 procent. Den som har en betalningsanmärkning kan räkna med att få en ränta som hamnar mycket högt medan en sökande som har en låg belåning, en fast anställning och även kan ansöka med medsökande kan räkna med att få en förhållandevis mycket förmånlig räntesats.

Det kan vara intressant att se hur räntan på blancolånet påverkar ekonomin så vi ska presentera två exempel. Vi utgår från att du ska köpa en bostad på 2 miljoner kronor och att det är kontantinsatsen (300 000 kr) du behöver låna till.

Med en ränta på 3,5% på 6 år betalar du totalt närmare 32 000 kr i räntor och en amortering på omkring 4170 kr per månad. Är räntan i stället på 7% betalar du 68250 kr och är den på 12% betalar du över 120 000 kr i ränta under löptiden.

Anlita en låneförmedlare

Att hitta det bästa blancolånet för kontantinsatsen och kanske också handpenningen i sig och även en extra portion för att tillmötesgå bankernas krav, kan vara en knepig uppgift om man ger sig på det helt själv. En smart lösning är att gå genvägen via en låneförmedlare. Denna typ av finansiell aktör samlar in låneerbjudanden från flera långivare och de erbjudanden du får ta del av är skräddarsydda efter din situation.