Så får du bäst ränta på ditt bolån
Kanske har du precis skrivit på kontrakt för din drömbostad och står du i begrepp att omvandla ditt lånelöfte till ett bolån. Kanske har du redan ett bolån, men vill sänka dina räntekostnader? Oavsett vilket kommer du behöva förhandla med banken eller långivaren för att få bäst villkor. Här ger vi dig tips på hur du kan tänka och vilka saker som är viktiga för att få den bästa bolåneräntan. Allt från hur du förbereder dig inför förhandlingen till vad du kan göra under och efter!
Var påläst inför förhandling
Var påläst inför förhandlingen genom att göra research kring olika bankers snitt- och listräntor. Snitträntan är den genomsnittliga räntan för bankens alla kunder, medan listräntan är den ränta de går ut med till nya kunder. Det kan skilja sig en hel del mellan dessa två. Även om några procentenheter inte känns som särskilt mycket blir det på ett lån om flera miljoner stor skillnad om du betalar 5 % eller 5,7 % i ränta per år.
Till exempel leder en sänkning från 1,3% till 1,2% på lånebeloppet 3 000 000 kronor till en skillnad på 3 000 kronor på ett år. Pengar du kan unna dig något extra för istället, eller använda för att amortera mer på ditt bolån. När du förhandlar ränta bör du vara medveten om vad varje 0,1% på lånet innebär i kostnad för dig på ett år.
Leta fram både vad den bank du ska förhandla med har för räntor, men också vad konkurrenter har. Oavsett om du har ditt lånelöfte eller ditt nuvarande bolån hos en viss aktör kan du fortfarande byta bank om du vill. Dagens räntepolitik håller låga nivåer och bankerna tävlar om att erbjuda dig attraktiva lån och betalningsplaner. Det är du som är kunden och som kan välja det bästa alternativet – du har alltså trumf på hand och sitter i ett bra läge.
Under förhandling – stressa inte och stå på dig!
Gå in i förhandlingen med en bild av var du vill hamna med räntan. Ett bra mål är att försöka hamna under bankens snittränta. Det är viktigt att under själva förhandlingen stå på dig och behålla lugnet. Skulle du inte få igenom dina krav tackar du för besöket och säger att du ska fundera och återkomma. Banken är väl medveten om att du enkelt kan välja att teckna ditt bolån hos en annan bank eller flytta ditt nuvarande till en annan. Att du visar att du inte nöjer dig med vad banken kan erbjuda gör dem mer osäkra, vilket kan leda till att de erbjuder ännu lägre ränta.
Många bäckar små blir ofta stora kostnaden på slutet. Titta därför också igenom kostnader som aviavgifter eller andra tjänster som banken ”kräver” att du ska ha. Det kan vara kreditkort eller helhetstjänster som kostar pengar varje månad eller år. Tillsammans blir kostnaderna höga.
Låt dig inte övertygas att binda bolåneräntan
Banken vill att du ska vara kund länge och på så sätt säkra sina intäkter. När det kommer till frågan om du ska ha bunden eller rörlig ränta kommer de därför förslå den bundna och framhålla fördelarna med denna. Den bundna räntan gör att du vet vad du kommer få betala i ränta varje månad, men det gör också att du vid ett senare tillfälle inte kan amortera tillbaka lånet eller flytta det hur som helst. Då kan du bli skyldig att betala ränteskillnadsersättning. Idag finns i heller inga tecken på stora räntehöjningar varför rörliga lån ofta är att föredra.
Jämför erbjudanden från många aktörer
Den bank du har idag kanske inte är den bästa banken. Ta in erbjudanden från flera och jämför. Du kan ha ditt lönekonto i en bank och lånen i en annan. Använd tjänster på marknaden som jämför lån och räntor och få på så sätt ett större urval.
Omförhandla en gång om året
Ett banklån är ett affärsmässigt avtal mellan dig och banken, och båda parter ska vara nöjda. Tycker du att banken har för hög ränta eller att de tjänar för mycket pengar på dig? Be om omförhandling av lånen. Gör en rutin att förhandla om ditt lån minst en gång om året. Se över kostnader och ha som mål att sänka räntan.
Lycka till!